Χαρακτηριστικά για παπούτσια εργασίας για ηλεκτροσυγκολλητές

Τι χαρακτηριστικά έχουν τα παπούτσια ηλεκτροσυγκολλητή

Ο ηλεκτροσυγκολλητής είναι ένα πολύ δύσκολο και επικίνδυνο επάγγελμα. Οι ώρες που εργάζεται καθημερινά για την δημιουργία μεταλλικών κατασκευών είναι πολλές και πάντα βρίσκεται εκτεθειμένος σε πολλούς κινδύνους. Για να καταφέρει να προστατευτεί από αυτούς είναι απαραίτητο να φοράει τις κατάλληλες μπότες ή μποτάκια εργασίας, ειδική φόρμα εργασίας αλλά και μάσκα και γάντια. Εάν ασχολείσαι με την συγκόλληση και θέλεις να ενημερωθείς περισσότερο για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν τα παπούτσια του ηλεκτροσυγκολλητή, απλά συνέχισε το διάβασμα του κειμένου.

Γιατί είναι αναγκαίο να φορούν παπούτσια ασφαλείας οι οξυγονοκολλητές

Τα μποτάκια ή τα παπούτσια εργασίας είναι ένα στοιχείο που προσφέρει περισσότερη ασφάλεια στους εργαζόμενους που δουλεύουν σε δύσκολα εργασιακά περιβάλλοντα. Όσοι ασχολούνται με την οξυγονοκόλληση και με την ηλεκτροσυγκόλληση, δύο πολύ επικίνδυνες εργασίες, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να φορούν απαραίτητα παπούτσια ασφαλείας. Τους λόγους της αναγκαίας χρήσης τους θα εξηγήσουμε πιο αναλυτικά στις επόμενες γραμμές.

Τα παπούτσια ηλεκτροσυγκολλητή παρέχουν προστασία από σωματικές βλάβες

Ο πιο σημαντικός λόγος που οφείλεις να φορέσεις τα ειδικά παπούτσια εάν εργάζεσαι ως ηλεκτροσυγκολλητής ή ηλεκτρολόγος σε κάποιο εργοστάσιο είναι πως θα προστατευτείς από διάφορα επικίνδυνα περιστατικά. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάς πως κατά την ηλεκτροσυγκόλληση ή την οξυγονοκόλληση μεταλλικών εξαρτημάτων εκτίθεσαι σε επικίνδυνα υλικά, όπως είναι τα διαβρωτικά υλικά, τα θερμά μέταλλα κ.α.

Τα υποδήματα ασφαλείας έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο και με πολύ ανθεκτικά υλικά ώστε να ελαττωθούν οι πιθανότητες να τραυματιστούν τα πόδια σου. Ακόμη, τα μποτάκια ηλεκτροσυγκόλλησης είναι αδιάβροχα και διαθέτουν μη αγώγιμες σόλες από καουτσούκ, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της ηλεκτροπληξίας.

Με τα παπούτσια ηλεκτροσυγκολλητή αποφεύγεται ο κίνδυνος εγκαυμάτων και ο τραυματισμός με αιχμηρά αντικείμενα

Όταν εργάζεσαι με καυτό λιωμένο μέταλλο αυξάνονται οι πιθανότητες αυτό το επικίνδυνο υλικό να πέσει στα πόδια σου ύστερα από μία λανθασμένη κίνηση. Επίσης κατά την διαδικασία ηλεκτροσυγκόλλησης μπορούν να πεταχτούν σπινθήρες. Τα ειδικά παπούτσια εργασίας είναι ανθεκτικά στη θερμότητα και θα καταφέρουν να σε προστατέψουν από αυτά τα εγκαύματα.

Ακόμη, εάν είσαι ηλεκτροσυγκολλητής γνωρίζεις πως για να κάνεις ό,τι σου ανατέθηκε πρέπει να διαχειριστείς πολλά αιχμηρά μεταλλικά αντικείμενα. Αυτά μπορούν να τρυπήσουν τα συμβατικά υποδήματα σε αντίθεση με τα ειδικά παπούτσια ηλεκτροσυγκολλητή. Με τα ποιοτικά και ανθεκτικά υλικά που έχουν κατασκευαστεί, δεν είναι δυνατόν να τρυπηθούν από κάτι αιχμηρό και δεν θα τραυματιστούν τα κάτω άκρα σου.

Τα ειδικά παπούτσια εργασίας προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση

Όταν κάποιος εργάζεται πολλές ώρες και σε όρθια στάση καταπονεί τους μυς των ποδιών του, τον αυχένα του και την σπονδυλική του στήλη, εάν φορά συμβατά υποδήματα. Όμως, οι σωματικοί πόνοι μειώνονται και έχει την δυνατότητα να εργάζεται με άνεση και με καλύτερη απόδοση, εάν επιλέξει να φορά τα παπούτσια ηλεκτροσυγκολλητή που έχουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για την συγκεκριμένη εργασία.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν τα παπούτσια του ηλεκτροσυγκολλητή

Τα κατάλληλα παπούτσια εργασίας για τους ηλεκτροσυγκολλητές θα πρέπει να διαθέτουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αυτά είναι τα ακόλουθα:

  • Ανθεκτικό υλικό: Τα περισσότερα μποτάκια και παπούτσια για ηλεκτροσυγκολλητές είναι κατασκευασμένα από δέρμα. Οι σπινθήρες που πετάγονται κατά την συγκόλληση γλιστρούν στην επιφάνεια του δέρματος χωρίς να παγιδεύονται στο πόδι του εργαζόμενου. Επίσης και οι ραφές του παπουτσιού είναι ανθεκτικές στις φλόγες.
  • Αδιαβροχοποίηση στο πάνω μέρος του παπουτσιού και μεταλλικό προστατευτικό δαχτύλων: Για να μην επιτρέπεται η διείσδυση του νερού και για να προστατεύονται τα δάχτυλα από την πτώση αιχμηρών ή ογκωδών αντικειμένων. Το μεταλλικό προστατευτικό κατασκευάζεται από ανοξείδωτο ατσάλι.
  • Πολύ δυνατές σόλες: Οι σόλες των παπουτσιών ηλεκτροσυγκόλλησης θα πρέπει να είναι αντιολισθητικές, αντικραδασμικές, αντιστατικές και ανθεκτικές σε πολύ υψηλή θερμοκρασία με σκοπό να προστατεύσουν τη γάμπα και τη φτέρνα του εργαζομένου κατά την συγκόλληση. Γι’ αυτό το λόγο κατασκευάζονται από υλικά όπως είναι η πολυουρεθάνη, το καουτσούκ νιτριλίου κ.α.

Συνοψίζοντας, αυτά είναι όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα ζευγάρι υποδημάτων εργασίας που προορίζεται για τους ηλεκτροσυγκολλητές. Γνωρίζοντας τα, θα είναι πιο εύκολη η διαδικασία να επιλέξεις τα ιδανικά και για σένα παπούτσια, ώστε να δουλέψεις με ασφάλεια.