Μποτάκια εργασίας για αγρότες - Τι να διαλέξω

Μποτάκια – παπούτσια για αγροτικές εργασίες: Τι να διαλέξεις;

Τα κατάλληλα παπούτσια εργασίας είναι απαραίτητα για πολλούς επαγγελματίες για να εργάζονται όσες ώρες χρειάζεται, με άνεση και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Σωστά μποτάκια εργασίας είναι απαραίτητο να φορούν και οι αγρότες ώστε να μη επιβαρύνουν τα πόδια τους, τον αυχένα τους και την σπονδυλική τους στήλη όταν δουλεύουν στα χωράφια. Αλλά και για να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες και για να μειώνονται οι κίνδυνοι χρήσης των μηχανημάτων. Αν ψάχνεις να αγοράσεις τα ιδανικά παπούτσια για αγροτικές εργασίες, βρίσκεσαι στο σωστό μέρος. Εδώ θα μάθεις όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν τα συγκεκριμένα υποδήματα, ώστε η επιλογή σου να γίνει πιο εύκολα.

Παπούτσια εργασίας: Πώς κατηγοριοποιούνται

Πολύ παλιά, πριν εμφανιστούν τα ειδικά παπούτσια για τις αγροτικές εργασίες, αυτοί που ασχολούνταν με τα χωράφια φορούσαν τα «τσιροβούλια» που ήταν ένα είδος τσαρουχιών ή τις «λαδιές» και τα κατασκεύαζαν μόνοι τους. Σήμερα, υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία από μποτάκια εργασίας και είναι χρήσιμο να δούμε περιληπτικά το πώς κατηγοριοποιείται η επαγγελματική υπόδηση.

Έτσι, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που διαθέτουν τα επαγγελματικά υποδήματα, οι εργαζόμενοι μπορούν να βρουν στο εμπόριο τα:

  • Ελαφρά παπούτσια όπου έχουν την ικανότητα να μετατοπίζουν την υπερβολική πίεση όταν ο εργαζόμενος μετακινείται ή στέκεται όρθιος πολλές ώρες και προστατεύουν τα γόνατα, την μέση και τους αστραγάλους,
  • Βαριά υποδήματα που παρέχουν μία μεγαλύτερη προστασία σε όσους τα φορούν από τις πτώσεις ογκωδών ή αιχμηρών αντικειμένων και από τις καιρικές συνθήκες.
  • Ανατομικά παπούτσια: η χρήση τους είναι να διανέμουν την πίεση και να μη την συγκεντρώνουν σε ένα σημείο, να προστατεύουν τις καμάρες των ποδιών, να ελαττώνουν το πόνο και να παρέχουν ισορροπία.
  • «Steel-toe» παπούτσια, δηλαδή υποδήματα με προστατευτική μεταλλική ενίσχυση στα δάχτυλα για να τα προστατεύουν από βαριά και επικίνδυνα αντικείμενα και από ηλεκτρικούς κινδύνους.
  • Αδιάβροχα: Τα αδιάβροχα παπούτσια διακρίνονται σε δύο είδη: σε αυτά που δεν επιτρέπουν καθόλου την διείσδυση του νερού και σε αυτά που αντέχουν στο νερό, δηλαδή εμποδίζουν σε ένα μικρό βαθμό την διείσδυση του.
  • Αντιολισθητικά: Ένα αντιολισθητικό μποτάκι εργασίας έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο και με τα κατάλληλα υλικά προκειμένου να μειώνει τις πιθανότητες να γλιστρούν οι εργαζόμενοι που το φορούν και να προστατεύει τους αστραγάλους από τις απότομες κινήσεις.

 

Πώς να διαλέξεις, το ιδανικό για σένα, μποτάκι εργασίας

 

Αφού γνώρισες τις κατηγορίες όλων των υποδημάτων εργασίας, έφτασε η στιγμή να επιλέξεις το κατάλληλο παπούτσι που θα χρησιμοποιείς στις αγροτικές δουλειές. Για να διαλέξεις σωστά, πρέπει να σκεφτείς προσεκτικά τους λόγους που θέλεις να χρησιμοποιήσεις τα συγκεκριμένα υποδήματα.

 

Για αρχή, είναι αναγκαίο να αγοράσεις ένα ζευγάρι άνετων παπουτσιών. Δεν έχει κανένα νόημα να αγοράσεις μποτάκια που σου προσφέρουν προστασία, αν δεν σου παρέχουν πρωτίστως άνεση, καθώς θα εργάζεσαι πολλές ώρες στο χωράφι. Γνώριζες πως τα πόδια μας διογκώνονται προς το τέλος της ημέρας; Για να δοκιμάσεις υποδήματα και να αγοράσεις τα πιο άνετα για σένα, φρόντισε να επισκεφτείς το απόγευμα και όχι νωρίτερα, κάποιο κατάστημα παπουτσιών. Όταν τα φορέσεις, περπάτησε για λίγο ενώ βρίσκεσαι στο μαγαζί και ενώ είναι δεμένα, σιγουρέψου πως υπάρχει ένα μικρό περιθώριο, πριν καταλήξεις στην αγορά τους.

 

Βεβαιώσου πως είναι κατάλληλα για τον χώρο εργασίας σου

 

Έπειτα, πρέπει να διαλέξεις υποδήματα που θα ταιριάζουν στο χώρο που δουλεύεις. Για παράδειγμα, τα πιο κατάλληλα παπούτσια για εξωτερικούς χώρους είναι αυτά με σφιχτή σόλα και ευρύτερο πέλμα και διαφέρουν από τα υποδήματα που θα επέλεγε ένας ξενοδοχοϋπάλληλος. Λόγω συχνών βροχοπτώσεων στην χώρα μας, είναι καλό να αναζητήσεις παπούτσια που έχουν αδιάβροχα και αντιολισθητικά χαρακτηριστικά. Ακόμη, για να μπορείς να προστατευτείς από το κρύο τους χειμερινούς μήνες, επέλεξε μποτάκια ή παπούτσια που έχουν κατασκευαστεί από μονωτικό υλικό όπως είναι το προπυλένιο.

 

Σκέψου αν αγοράσεις υποδήματα εργασίας με μέταλλο για περισσότερη προστασία

 

Όπως ειπώθηκε και στην αρχή του κειμένου, υπάρχουν παπούτσια και μποτάκια για την εργασία που έχουν σίδερο στο σημείο των δαχτύλων για να προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία. Πριν μπεις στο κατάστημα υποδημάτων για να πραγματοποιήσεις την αγορά σου, σκέψου αν κατά την διάρκεια των αγροτικών εργασιών που εκτελείς, κινδυνεύεις από βαριά μηχανήματα ή ογκώδη αντικείμενα. Σκέψου και πόσο πιθανόν είναι να τρυπηθούν τα πόδια σου από κάποιο αιχμηρό αντικείμενο ή να εισέλθουν στο δέρμα τους ιδιαίτερα επικίνδυνες χημικές ουσίες.

 

Έτσι, αν είναι πολύ πιθανοί οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι διάλεξε παπούτσια που έχουν ανθεκτικό μεταλλικό μπροστινό μέρος. Θυμήσου μόνο πως εξαιτίας της σιδερένιας επιφάνειας που διαθέτουν το βάρος των παπουτσιών αυξάνεται και η ευλυγισία τους μειώνεται.

 

Πρόσεξε ιδιαίτερα τον κατασκευαστή των παπουτσιών που θα αγοράσεις

 

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό πριν αγοράσεις τα παπούτσια για την εργασία σου, να ελέγξεις από ποια εταιρεία έχουν κατασκευαστεί και αν έχουν περάσει από δοκιμές για να εξασφαλιστεί πως παρέχουν πραγματικά ασφάλεια στους εργαζόμενους που τα φορούν. Έτσι, διάβασε προσεκτικά όσα αναγράφονται στην ετικέτα του ζευγαριού υποδημάτων. Αν δεν είσαι σίγουρος για την πιστοποίηση του, καλύτερα απέφυγε να το αγοράσεις. Σε διαφορετική περίπτωση αυξάνονται οι πιθανότητες να βρεθείς σε μεγαλύτερους κινδύνους με την χρήση μη πιστοποιημένων παπουτσιών.

 

Στο τέλος αυτού του κειμένου, ευχόμαστε τα tips που δόθηκαν να σε βοήθησαν να διαλέξεις τα σωστά μποτάκια εργασίας που θα χρησιμοποιήσεις στα χωράφια. Αν πάλι, δεν νιώθεις πολύ σίγουρος για την επιλογή σου, μπορείς να ρωτήσεις και τους έμπειρους πωλητές στα καταστήματα επαγγελματικής υπόδησης και ένδυσης, για να σου προτείνουν εκείνοι το κατάλληλο παπούτσι.