Ποια είναι τα κατάλληλα παπούτσια για ηλεκτρολόγους

Επαγγελματικά παπούτσια για ηλεκτρολόγους: Ποια είναι τα κατάλληλα;

Ο επαγγελματίας που εκτίθεται σε κινδύνους κατά την εκτέλεση των εργασιακών καθηκόντων του, γνωρίζει πολύ καλά πως δεν αρκεί να κάνει σωστά την εργασία του, αλλά και να προστατευτεί από αυτούς, χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ένας ηλεκτρολόγος, εκτός από την κατάλληλη επαγγελματική ένδυση πρέπει να φορά και τα σωστά παπούτσια ασφαλείας. Στις επόμενες γραμμές, θα δοθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τα κατάλληλα υποδήματα που πρέπει να φορούν όσοι έρχονται σε επαφή με τον ηλεκτρισμό.

Παπούτσια για ηλεκτρολόγους: Τι θα συμβεί αν δεν φορεθούν

Η δουλειά ενός ηλεκτρολόγου είναι αρκετά δύσκολη και επικίνδυνη καθώς στις ηλεκτρολογικές εργασίες που πραγματοποιούνται βρίσκονται κρυμμένοι πολλοί κίνδυνοι. Τα επαγγελματικά παπούτσια για ηλεκτρολόγους που πωλούνται στο εμπόριο σε μεγάλη ποικιλία τον προστατεύουν από αυτούς και διαφέρουν αρκετά από τα παπούτσια που θα επιλέξει κάποιος για δουλειά γραφείου. Ας δούμε πιο αναλυτικά τους κινδύνους που κρύβει η επαφή με το ηλεκτρικό ρεύμα:

  • Ηλεκτροπληξία: Μία λανθασμένη κίνηση ενός εργαζομένου είναι δυνατόν να προκαλέσει την διέλευση ηλεκτρισμού μέσα από το σώμα του και να δημιουργήσει καρδιακά, αναπνευστικά, μυϊκά προβλήματα, διάφορες κακώσεις, μερική ή ολική αναπηρία ακόμη και θάνατο.
  • Διάφορα εγκαύματα εξαιτίας της θερμότητας που δημιουργεί το ρεύμα καθώς διαπερνά το σώμα. Αλλά και εξαιτίας της θερμότητας που προκαλείται από την δημιουργία ενός ηλεκτρικού τόξο. Το ηλεκτρικό τόξο έχει την ικανότητα ακόμη και να προκαλέσει τύφλωση στον εργαζόμενο.
  • Πυρκαγιά ύστερα από υπερθέρμανση στοιχείων της εγκατάστασης από βραχυκύκλωμα είτε από ηλεκτρικό τόξο.
  • Έκρηξη σε μέρη όπου υπάρχουν εύφλεκτα αέρια μετά την δημιουργία σπινθήρων από διάφορα στοιχεία της ηλεκτρικής εγκατάστασης ή από στατικό ηλεκτρισμό.

Άλλοι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στην δουλειά του ηλεκτρολόγου

Επιπλέον, η δουλειά ενός ηλεκτρολόγου ή ηλεκτροσυγκολλητή ελλοχεύει και άλλους κινδύνους που δεν πηγάζουν από το ηλεκτρικό ρεύμα Για παράδειγμα, η πτώση από μεγάλο ύψος, όταν εργάζεται σε σκαλωσιά, σε στέγη κλπ. είναι ένα από τα πιο συχνά ατυχήματα. Μα και η ολίσθησή του σε ένα υγρό δάπεδο μπορεί να προκαλέσει μεγάλο ατύχημα και βλάβη στην υγεία του. Γι’ αυτό το λόγο τα παπούτσια εργασίας μαζί με άλλα προστατευτικά είδη, όπως για παράδειγμα τα γάντια ή τα γυαλιά, είναι αναγκαία χάρη στα χαρακτηριστικά που διαθέτουν.

Παπούτσια ηλεκτρολόγου: Ποια είναι τα είδη του

Τα παπούτσια εργασίας που προστατεύουν τους εργαζόμενους από τον ηλεκτρισμό ταξινομούνται σε: αντιστατικά, αγώγιμα και ηλεκτρικά μονωμένα υποδήματα. Πιο συγκεκριμένα, όσοι δουλεύουν σε περιβάλλοντα με στατικό ηλεκτρισμό και διαχειρίζονται ευαίσθητα υλικά, είναι αναγκαίο να φορούν αντιστατικά υποδήματα. Με τα συγκεκριμένα παπούτσια ηλεκτρολόγου διασκορπίζεται η συσσώρευση του στατικού ηλεκτρισμού από το ανθρώπινο σώμα.

Επιπλέον, προσφέρουν στον ηλεκτρολόγο μία μικρή προστασία απέναντι σε ηλεκτρικούς κινδύνους που προέρχονται ενεργά κυκλώματα. Ωστόσο το συγκεκριμένο είδος παπουτσιών ασφαλείας δεν παρέχει αρκετή προστασία στον εργαζόμενο σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας. Το μόνο που προσφέρει είναι μία αντίσταση ανάμεσα στο δάπεδο και στα κάτω άκρα.

Πότε χρησιμοποιούνται τα αγώγιμα παπούτσια ηλεκτρολόγων

Όποιος εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον στο οποίο η συσσώρευση στατικού ηλεκτρισμού στο ανθρώπινο σώμα θεωρείται πιθανή και επικίνδυνη, χρειάζεται να επιλέγει αγώγιμα παπούτσια. Αυτά τα υποδήματα είναι κατασκευασμένα από ειδικά υλικά που δεν εμφανίζουν ηλεκτρική αντίσταση. Έτσι έχουν την δυνατότητα να διασκορπίζουν τον στατικό ηλεκτρισμό από το σώμα στο δάπεδο προκειμένου να μειωθεί η ανάφλεξη από σπίθα του στατικού ηλεκτρισμού, από ασταθή χημικά ή από εκρηκτικά. Όμως, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αυτά τα παπούτσια εάν υπάρχει κίνδυνος για ηλεκτροπληξία.

Ηλεκτρικά μονωμένα παπούτσια: Σε ποια εργασιακά περιβάλλοντα χρειάζεται να φορεθούν

Συχνά οι εργαζόμενοι καλούνται να εργαστούν σε εγκαταστάσεις με χαμηλή ηλεκτρική τάση. Σε αυτή τη περίπτωση τα πιο κατάλληλα παπούτσια ηλεκτρολόγου είναι τα ηλεκτρικά μονωμένα. Τα συγκεκριμένα υποδήματα εμποδίζουν την ξαφνική ροή του ηλεκτρικού ρεύματος ανάμεσα στα ηλεκτρικά φορτισμένα αντικείμενα που προκαλούνται από την επαφή. Διαθέτουν την χαμηλότερη ηλεκτρική αντίσταση δηλαδή από 0,1 έως 100 ΜΟ (Megaohm) και πρέπει να χρησιμοποιούνται παράλληλα με άλλα ηλεκτρικά μονωμένα μέσα της ατομικής προστασίας όπως είναι οι κουβέρτες ή τα γάντια.

Άλλα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν τα παπούτσια ηλεκτρολόγου

Το να επιλεγούν τα σωστά υποδήματα εργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να διασφαλιστεί η επαρκής προστασία των εργαζομένων. Έτσι, τα παπούτσια που θα φορεθούν από τους ηλεκτρολόγους που εργάζονται σε εργοτάξια καλό είναι να:

  • Διαθέτουν ειδικό τμήμα στο τακούνι για να απορροφούν τους κραδασμούς στην φτέρνα,
  • Προστατεύουν τα δάχτυλα από πτώση διαφόρων αντικειμένων έως και είκοσι κιλών. Για να επιτευχθεί αυτό, κατασκευάζονται από ειδικά υλικά όπως είναι το πλαστικό, το αλουμίνιο και η συνθετική πολυουρεθάνη.
  • Προστατεύουν τους αστραγάλους και την κνήμη του ποδιού και να αντέχουν στις φθορές και
  • Να διαθέτουν μία ενδιάμεση σόλα με μονωτικό, μη θερμικό υλικό και αντί-ιδρωτική από εξαιρετικά ανθεκτικό ύφασμα.

 

Συνεπώς, όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά συνθέτουν τα ιδανικά παπούτσια ηλεκτρολόγου. Βασιζόμενος σε αυτά, θα μπορέσετε πιο εύκολα να βρείτε στα καταστήματα επαγγελματικής ένδυσης και υπόδησης τα σωστά παπούτσια για την εργασία σας.