Πως θα επιλέξω παπούτσια ασφαλείας για την δουλειά μου

Τι να προσέξω στα παπούτσια ασφαλείας για τη δουλειά μου;

Η εργασία σε χώρους όπως εργοτάξια, βιομηχανίες, εργαστήρια, οικοδομές, ενέχει πολλούς κινδύνους και οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προκειμένου να αποφύγουν τυχόν δυσάρεστα ατυχήματα. Ο προστατευτικός εξοπλισμός, όπως φόρμες εργασίας και υποδήματα σε ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους είναι υποχρεωτικός. Αν προσλήφθηκες πρόσφατα και αναζητάς νέο και κατάλληλο εξοπλισμό, το κείμενο που ακολουθεί θα σε βοηθήσει πολύ. Θα διαβάσεις ό,τι χρειάζεται για να επιλέξεις τα καλύτερα παπούτσια εργασίας.

Γιατί είναι αναγκαία τα παπούτσια εργασίας για τον εργαζόμενο

Στην αρχή του κειμένου, καλό είναι να γνωρίσεις όλους τους λόγους που είναι αναγκαίο για την δουλειά να αγοράσεις τα συγκεκριμένα υποδήματα εργασίας. Έτσι, το πρώτο πλεονέκτημα τους είναι πως θα σε προστατέψουν από πιθανές πτώσεις βαριών αντικειμένων. Φαντάσου να μεταφέρεις ένα ογκώδες αντικείμενο στην οικοδομή όπου εργάζεσαι και με μία στιγμιαία λανθασμένη κίνηση αυτό να πέσει στο πόδι σου. Τα παπούτσια εργασίας έχουν ενίσχυση από σίδηρο μπροστά στα δάχτυλα για να σε κρατήσουν ασφαλή και αρτιμελή.

Επίσης, σκέψου να πέσει στα πόδια σου ένα ηλεκτρικό καρφωτικό. Και σε αυτή την περίπτωση, τα κατάλληλα υποδήματα με την ενισχυμένη σόλα θα μπορέσουν να «σώσουν» τα πόδια σου. Εάν το δάπεδο στο εργασιακό χώρο ολισθαίνει, τα συγκεκριμένα παπούτσια θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την ισορροπία σου και να μη πέσεις κάτω.

Εκτός από τους τραυματισμούς των ποδιών και τις πτώσεις, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν πολλές ώρες όρθιοι επιβαρύνουν τις αρθρώσεις τους. Αυτή η επιβάρυνση μπορεί να αποτραπεί με την χρήση παπουτσιών ασφαλείας, όπως διαφορετικά λέγονται. Τα συγκεκριμένα υποδήματα είναι ανατομικά, στηρίζουν σωστά την καμάρα του ποδιού και τον αστράγαλο και έτσι μειώνεται ο πόνος στον αυχένα, στα γόνατα και στην μέση.

Αν εργάζεσαι σε εξωτερικό χώρο, τα παπούτσια ασφαλείας έχουν την ικανότητα να σε προστατέψουν από ακραίες καιρικές συνθήκες όπως το κρύο, την βροχή και το χιόνι καθώς είναι αδιάβροχα και έχουν καλή μόνωση σε αντίθεση με έναν εσωτερικό χώρο - γραφείο. Έτσι, θα αποφύγεις δυσάρεστες καταστάσεις όπως είναι το κρυοπάγημα. Είναι, επίσης, αναγκαίο, να φοράς υποδήματα που έχουν κατασκευαστεί από μη αγώγιμα υλικά (π.χ. καουτσούκ, δέρμα) όταν βρίσκεσαι σε χώρους που είναι πιθανόν να συσσωρευτεί στατικός ηλεκτρισμός, για να μη πάθεις ηλεκτροπληξία. Τα παπούτσια που την αποτρέπουν, ονομάζονται «αντιστατικά».

Πώς να επιλέξεις το σωστό ζευγάρι παπουτσιών ασφαλείας: Εξέτασε τους κινδύνους του εργασιακού χώρου

Για να διαλέξεις τα κατάλληλα παπούτσια, χρειάζεται να εξετάσεις προσεκτικά το εργασιακό περιβάλλον, ώστε να κατανοήσεις από τι κινδυνεύεις. Έτσι, θα είσαι περισσότερο προσεκτικός, όταν εργάζεσαι. Ακόμη, όπως είδαμε και πιο πάνω, τα υποδήματα ασφαλείας εξαρτώνται απόλυτα από τις ανάγκες της κάθε δουλειάς. Γι’ αυτό,  προτού μπεις σε κάποιο κατάστημα πώλησης, σκέψου ποια παπούτσια ταιριάζουν περισσότερο με την φύση της εργασίας σου.

Για παράδειγμα, αν εργάζεσαι ως υδραυλικός δεν θα χρειαστείς ένα αντιστατικό ζευγάρι υποδημάτων, αλλά ένα αδιάβροχο. Για έναν γιατρό δεν είναι απαραίτητη η ενίσχυση του παπουτσιού με σίδηρο, αλλά είναι αναγκαίο να είναι ανατομικό. Η ενίσχυση με σίδηρο θα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία σε έναν οικοδόμο.

Πρόσεξε τις σημάνσεις ασφαλείας των υποδημάτων:

Έπειτα, βεβαιώσου πως τα παπούτσια που είδες στο κατάστημα είναι πράγματι κατάλληλα για την εργασία σου. Γι’ αυτό, διάβασε προσεκτικά τις σημάνσεις ασφαλείας κάθε ζευγαριού υποδημάτων. Κάποιες από αυτές είναι οι εξής:

  • S0: Δεν είναι υπόδημα ασφαλείας,
  • SB: Παπούτσι εργασίας που διαθέτει μεταλλικό ή συνθετικό προστατευτικό δαχτύλων και αντέχει σε κρούση μέχρι και 200 Joule.
  • S1: Έχει τις ιδιότητες του παπουτσιού με σήμανση SB και σε αυτές προστίθετο οι αντιστατικές ιδιότητες και η ιδιότητα της φτέρνας να απορροφά την ενέργεια,
  • S1P: Το συγκεκριμένο ζευγάρι παπουτσιών έχει όλες τις ιδιότητες του υποδήματος με σήμανση S1 αλλά και μία σόλα ενδιάμεσα για να προστατεύει το άτομο που τα φορά από την διάτρηση,
  • S2: Η σήμανση δείχνει την αδιαβροχοποίηση των παπουτσιών.

Διάλεξε άνετα παπούτσια

Στην συνέχεια, δοκίμασε τα παπούτσια και έλεγξε τα αν σου είναι αρκετά άνετα. Για την δοκιμή των υποδημάτων, φόρεσε μάλλινες ή βαμβακερές κάλτσες. Μη επιλέξεις να αγοράσεις ένα νούμερο μικρότερο, πιστεύοντας πως αυτό θα αλλάξει στην πορεία. Προτίμησε καλύτερα ένα νούμερο μεγαλύτερο από αυτό που συνήθως φοράς. Κατά την δοκιμή, κάνε κάποιες κινήσεις που κάνεις και στην δουλειά για να βεβαιωθείς περισσότερο για την επιλογή σου.

Παρατήρησε την σόλα των υποδημάτων ασφαλείας

Δεν πρέπει να ξεχάσεις τον εξονυχιστικό έλεγχο της εσωτερικής σόλας. Αυτή πρέπει να βρίσκεται σε όλο το μήκος της επιφάνειας του παπουτσιού, από το μεγάλο δάχτυλο έως τη φτέρνα. Επίσης, πρέπει να είναι αρκετά φαρδιά και χαμηλή για να έχεις ένα άνετο περπάτημα. Οι υπερυψωμένοι πάτοι δεν ταιριάζουν στα παπούτσια εργασίας.

Συνεπώς, αν προσέξεις ιδιαίτερα όλα τα παραπάνω, θα επιλέξεις επιτυχώς το κατάλληλο ζευγάρι υποδημάτων. Με αυτά, θα μπορέσεις να πραγματοποιήσεις τα εργασιακά σου καθήκοντα με περισσότερη ασφάλεια, δίχως ν΄ ανησυχείς για τραυματισμούς.