Για ποιο λόγο φοράμε ειδικά παπούτσια ή μποτάκια στην εργασία

Πότε και γιατί χρειαζόμαστε παπούτσια ή μποτάκια στην εργασία μας

«Γιατί να φορέσω παπούτσια εργασίας; Είναι υποχρεωτικά τα μποτάκια εργασίας;» Αν είσαι άπειρος στην δουλειά και ο εργοδότης σού ζήτησε να φορέσεις παπούτσια ασφαλείας, είναι αρκετά πιθανόν να αναρωτιέσαι για ποιο λόγο πρέπει να κάνεις ό,τι είπε το αφεντικό σου. Τα ειδικά υποδήματα, τα ειδικά ρούχα, το κράνος, τα γυαλιά προστασίας, τα γάντια είναι μερικά από τα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) που είναι αναγκαίο να χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι για να δουλεύουν με ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους. Στο κείμενο που ακολουθεί, θα εξηγηθούν αναλυτικά όλοι οι λόγοι που είναι απαραίτητα τα παπούτσια εργασίας.

Τα παπούτσια εργασίας σε προφυλάσσουν από πτώσεις αντικειμένων

Ο πρώτος και σημαντικότερος λόγος για να φορέσεις παπούτσια εργασίας ή μποτάκια εργασίας είναι για να προστατέψεις τα πόδια σου από πολλούς πιθανούς τραυματισμούς. Εάν η δουλειά σου είναι να μετακινείς και να σηκώνεις βαριά αντικείμενα, όπως για παράδειγμα ένας εργάτης σε ένα εργοστάσιο ή ένας χειριστής αποσκευών εδάφους στο αεροδρόμιο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πέσει στο πόδι σου με δύναμη ένα ογκώδες αντικείμενο. Τα μποτάκια εργασίας έχουν ενίσχυση στα δάχτυλα προκειμένου να μη τραυματιστούν σοβαρά μετά από μία τέτοια πτώση.

Τα αδιάβροχα ειδικά παπούτσια προλαμβάνουν τις πτώσεις και τα γλιστρήματα

Εάν έρχεσαι σε επαφή με διάφορα υγρά, όπως νερό ή χημικές ουσίες, τότε τα κατάλληλα παπούτσια εργασίας για σένα είναι τα αδιάβροχα. Μπορείς στο εμπόριο να επιλέξεις ανάμεσα σε γυναικεία ή σε ανδρικά και στο χρώμα που σου αρέσει. Αδιάβροχα είναι και τα μποτάκια εργασίας και θα τα βρεις με φερμουάρ και χωρίς, για να διαλέξεις αυτό που προτιμάς καλύτερα.

Εάν τα φορέσεις, θα σου παρέχουν προστασία από το υπερβολικό κρύο, το χιόνι και την βροχή, εάν εργάζεσαι σε εξωτερικούς χώρους και σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Επίσης, το συγκεκριμένο ζευγάρι υποδημάτων, θα αποτρέψει καταστάσεις όπως κρυοπάγημα ή κάποιο κυκλοφορικό πρόβλημα. Εάν διασχίζεις ολισθηρά δάπεδα σε εσωτερικούς χώρους ή δρόμους κατά την διάρκεια της βροχόπτωσης με τα μποτάκια εργασίας θα διατηρήσεις την ισορροπία σου και θα αποφύγεις τον τραυματισμό από κάποια πτώση.

Τα υποδήματα εργασίας μειώνουν την καταπόνηση των μυών και συμβάλλουν στην σωστή στάση του σώματος

Άλλος ένας λόγος που είναι χρήσιμο να φοράς τα ειδικά μποτάκια εργασίας είναι πως με αυτά δεν καταπονούνται οι μυς των ποδιών. Χάρη στην κατασκευή τους, τα παπούτσια εργασίας με σίδερο ή χωρίς,  υποστηρίζουν άριστα την καμάρα του ποδιού και στηρίζουν το πόδι όση ώρα εργάζεσαι. Με αυτό το τρόπο, βοηθούν και στην ορθή στάση του σώματος και ελαττώνουν τον πόνο στην πλάτη και στην σπονδυλική στήλη.

Τα ανατομικά παπούτσια εργασίας προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση

Όταν εργάζεσαι πολλές ώρες ή στέκεσαι όρθιος από την έναρξη της βάρδιας έως το τέλος της και δεν φοράς τα κατάλληλα υποδήματα, σύντομα θα αρχίσουν να πονάνε οι αρθρώσεις, οι αστράγαλοι, τα δάχτυλα των ποδιών και θα βγάλεις φουσκάλες. Από την στιγμή που θα πονάς τόσο έντονα, δεν θα μπορέσεις να αποδώσεις στα εργασιακά σου καθήκοντα. Τα ειδικά παπούτσια εργασίας θα σου παρέχουν μεγαλύτερη άνεση και δεν θα νιώσεις καθόλου κούραση στα πόδια.

Τα μποτάκια και τα παπούτσια εργασίας βοηθούν στην αποφυγή της ηλεκτροπληξίας

Ένας σοβαρός παράγοντας κινδύνου σε αρκετούς εργασιακούς χώρους είναι η ηλεκτρική ενέργεια. Για να αποφευχθεί η ηλεκτροπληξία που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο, είναι αναγκαίο οι εργαζόμενοι να φορούν δερμάτινα παπούτσια εργασίας ή μποτάκια καθώς το δέρμα είναι ένα μη αγώγιμο υλικό. Επίσης, αν στον χώρο που εργάζεσαι είναι πιθανόν να συσσωρευτεί στατικός ηλεκτρισμός, είναι καλύτερο να φορέσεις αντιστατικά υποδήματα εργασίας.

Με τα υποδήματα εργασίας οι εργαζόμενοι προστατεύονται και από τα εγκαύματα

Όσοι εργάζονται σε εργοστάσια ή σε εργασιακά περιβάλλοντα που έχουν χημικά ή υλικά όπως τσιμέντο κ.α., γνωρίζουν πως μπορούν εύκολα να προκληθούν πυρκαγιές ή να πέσει στο δέρμα των ποδιών τους λιωμένο μέταλλο ή άλλες επικίνδυνες ουσίες. Τα υποδήματα εργασίας έχουν κατασκευαστεί με ανθεκτικά υλικά που αποτρέπουν τα βιοχημικά εγκαύματα ή τα εγκαύματα από την πυρκαγιά.

Συνεπώς, τώρα που γνωρίζεις όλους τους λόγους που είναι ιδιαίτερα σημαντικά τα επαγγελματικά υποδήματα κατά την διάρκεια της εργασίας σε επικίνδυνα περιβάλλοντα, φρόντισε να τα φοράς σε κάθε βάρδια για να παραμένεις ασφαλής.