Σε ποιες εργασίες θα πρέπει να φοράω αδιάβροχα παπούτσια

Αδιάβροχα παπούτσια: Ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να τα φορούν

Τα υποδήματα ασφαλείας είναι ένα από τα σημαντικότερα αξεσουάρ του επαγγελματικού εξοπλισμού που επιτρέπουν στον χρήστη τους να περπατά και να εργάζεται με μεγαλύτερη άνεση και να αποφεύγει διάφορους τραυματισμούς. Εργάζεσαι σε εργοτάξιο και θέλεις να προφυλάσσεις τα πόδια σου; Φοβάσαι πως θα γλιστρήσεις και θα πέσεις ενώ εργάζεσαι; Αν απάντησες καταφατικά, μάθε στις επόμενες γραμμές γιατί είναι χρήσιμο να φοράς αδιάβροχα υποδήματα.

Παπούτσια εργασίας αδιάβροχα: Γιατί να τα διαλέξεις

Τα βρεγμένα πόδια δεν θα σε δυσκολέψουν μόνο στο να κάνεις σωστά την εργασία σου, αλλά μπορεί να προκαλέσουν και προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, αν τα πόδια σου βρέχονται συχνά κατά την διάρκεια της δουλειάς, είναι δυνατόν να παρουσιάσουν ξηρότητα, ερεθισμό, να αιμορραγήσουν. Τα παπούτσια εργασίας αδιάβροχα θα διατηρήσουν τα πόδια σου ζεστά και στεγνά. Επιπλέον, η κατασκευή των αδιάβροχων παπουτσιών ασφαλείας είναι πολύ ελαφριά και προσφέρει στους εργαζόμενους άνεση καθώς τα φορούν.

Ποιοι εργαζόμενοι είναι αναγκαίο να φορούν αδιάβροχα παπούτσια ασφαλείας

Σε ορισμένους εργασιακούς τομείς δεν είναι απαραίτητα τα αδιάβροχα υποδήματα. Για παράδειγμα, δεν είναι ωφέλιμα για έναν υπάλληλο γραφείου ή για ένα άτομο που εργάζεται από την οικία του. Όμως σε άλλες περιπτώσεις, ένα αδιάβροχο παπούτσι μπορεί να σώσει τον εργαζόμενο από ένα σοβαρό ατύχημα. Πιο συγκεκριμένα, αδιάβροχα υποδήματα ασφαλείας είναι αναγκαίο να φορούν οι διανομείς. Όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις ταχυμεταφορών ή παραδίδουν φαγητό κυκλοφορούν στο δρόμο με ένα μηχανάκι. Η αδιάβροχη επαγγελματική υπόδηση και ένδυση τούς προστατεύει από την βροχή μα και από την ολισθηρότητα του δρόμου.

Εκτός από τους διανομείς, αδιάβροχα παπούτσια χρειάζεται να φορούν και οι ηλεκτρολόγοι. Το συγκεκριμένο επάγγελμα κρύβει αρκετούς κινδύνους λόγω της επαφής με υψηλές τάσεις ρεύματος. Μα εκτός από το ηλεκτρικό ρεύμα, οι ηλεκτρολόγοι αρκετά συχνά βρίσκονται εκτεθειμένοι στη βροχή και σε βρεγμένους εξωτερικούς χώρους. Το ίδιο συμβαίνει και με όσους εργάζονται στις οικοδομές.

Επίσης, όσοι εργάζονται στον κατασκευαστικό κλάδο, όπως είναι οι τεχνίτες, οι μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες πρέπει να φορούν παπούτσια με ανθεκτικά υλικά προκειμένου να προστατευτούν από τους κινδύνους. Τα ίδια παπούτσια οφείλουν να φορούν οι:

  • Οδοκαθαριστές: Είναι ένα απαιτητικό επάγγελμα καθώς πραγματοποιείται σε εξωτερικούς χώρους. Η βροχή κάνει το έδαφος ιδιαίτερα ολισθηρό και ο κίνδυνος του τραυματισμού είναι αρκετά μεγάλος. Τα κατάλληλα παπούτσια θα στηρίξουν σωστά τον αστράγαλο και ο εργαζόμενος δεν θα χάσει την ισορροπία του αν παραπατήσει.
  • Μάγειρες: Αν και οι μάγειρες δεν εργάζονται σε εξωτερικό χώρο, έρχονται σε άμεση επαφή με το νερό και άλλες υγρές πρώτες ύλες. Έτσι, με τα αδιάβροχα παπούτσια δεν θα βραχούν τα πόδια τους.
  • Γιατροί και νοσοκόμοι: Παρόλο που και ο χώρος εργασίας των γιατρών και των νοσοκόμων δεν είναι εξωτερικός, χρειάζεται να φορούν αδιάβροχα υποδήματα εξαιτίας των υγρών που μπορούν να πέσουν στο δάπεδο του νοσοκομείου και να το κάνουν ολισθηρό.
  • Κηπουροί

Ποιοι κίνδυνοι μειώνονται με την χρήση των αδιάβροχων παπουτσιών στην εργασία

Η χρήση των αδιάβροχων παπουτσιών κατά την διάρκεια της εργασίας μειώνει σε σημαντικό βαθμό τους κινδύνους και τον τραυματισμό των ποδιών των εργαζομένων. Πιο αναλυτικά τα συγκεκριμένα υποδήματα έχουν την δυνατότητα να σε προστατέψουν από:

  • Πτώση αντικειμένων: Κατασκευάζονται από πολύ ανθεκτικά υλικά όπως είναι το καουτσούκ, το βινύλιο, το νεοπρένιο, την πολυουρεθάνη κλπ. Εξαιτίας αυτών των υλικών αποτρέπουν τους τραυματισμούς των ποδιών από πτώσεις ογκωδών αντικειμένων,
  • Ηλεκτρικά ατυχήματα: Σε αρκετούς εργασιακούς χώρους, όπως είναι τα εργοτάξια είναι συχνά τα ατυχήματα με το ηλεκτρικό ρεύμα. Τα υλικά των αδιάβροχων παπουτσιών εργασίας είναι μη αγώγιμα και γι’ αυτό προφυλάσσουν όσους τα φορούν.
  • Χημικά εγκαύματα: Σε οποιοδήποτε επαγγελματικό χώρο μπορεί να προκληθεί φωτιά και να οδηγήσει σε χημικό έγκαυμα. Με τα αδιάβροχα υποδήματα θα αποτραπούν τα εγκαύματα από πιτσιλιές λιωμένου μετάλλου ή χημικών ουσιών.
  • Γλιστρήματα και πτώσεις: Η χρήση των συγκεκριμένων παπουτσιών μειώνει πολύ τα γλιστρήματα και τις πτώσεις σε ολισθηρά δάπεδα καθώς διαθέτουν λαστιχένια σόλα για να προσφέρουν σταθερή αντίσταση στην ολίσθηση.

Ανακεφαλαιώνοντας, τα παπούτσια εργασίας που προσφέρουν μόνωση και αδιαβροχοποίηση είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους εργαζόμενους πολλών επαγγελματικών κλάδων. Αν επιλέξεις να τα χρησιμοποιήσεις και εσύ, θα έχεις μεγαλύτερη απόδοση στα εργασιακά σου καθήκοντα και θα νιώθεις περισσότερο ασφαλής.