Τα τεχνικά στοιχεία - προδιαγραφές σε ένα παπούτσι εργασίας

Παπούτσια για εργασία: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα

Κάθε εργαζόμενος σε οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον πρέπει να έχει την κατάλληλη επαγγελματική υπόδηση και ένδυση. Ειδικά όταν στο επαγγελματικό χώρο παραμονεύουν διάφοροι κίνδυνοι, υπάρχουν διάφορα παπούτσια για εργασία που τον βοηθούν να παραμείνει ασφαλής, καθώς εκτελεί τα εργασιακά του καθήκοντα. Εάν δουλεύεις σε εργοτάξιο, σε οικοδομή ή κάνεις οποιαδήποτε τεχνική εργασία, πιθανότατα θα θελήσεις να συνεχίσεις την ανάγνωση του κειμένου, καθώς σε αυτό θα αναφερθούν όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που διαθέτουν τα παπούτσια ασφαλείας.

Τι ακριβώς είναι τα παπούτσια ασφαλείας

Αρχικά, παπούτσια ασφαλείας ή εργασίας ονομάζονται όσα υποδήματα κατασκευάζονται με ειδικά υλικά και έχουν ως στόχο να προστατεύουν τα πόδια των εργαζομένων από τραυματισμούς που μπορούν να προκληθούν στο χώρο όπου δουλεύουν. Κάθε εργαζόμενος ανάλογα με τις αρμοδιότητες που έχει και τον χώρο όπου εργάζεται π.χ. σε ένα ξενοδοχείο είναι πιθανόν να τραυματιστεί:

  • Από βαριά αντικείμενα που θα πέσουν στα πόδια του, από μία λανθασμένη κίνηση,
  • Από αιχμηρά εργαλεία που επίσης μπορεί να πέσουν στο πόδι και να τρυπήσουν το παπούτσι του,
  • Γλιστρώντας σε ολισθηρά δάπεδα, όταν εργάζεται σε εσωτερικό χώρο, όπως για παράδειγμα ένας ζαχαροπλάστης ή ένας μάγειρας σε ένα εστιατόριο ή σε βρεγμένους δρόμους όπως ένας διανομέας τροφίμων ή ένας οδοκαθαριστής.
  • Από πυρκαγιά που μπορεί να προκληθεί από επικίνδυνες χημικές ουσίες ή από ηλεκτρολογική βλάβη
  • Από ηλεκτροπληξία.

Με τα παπούτσια εργασίας μπορεί να υπάρξει και πρόληψη διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως οι δερματικές παθήσεις στα πόδια. Επίσης, με συγκεκριμένο είδος επαγγελματικών υποδημάτων, όπως είναι τα ανατομικά, μειώνεται η καταπόνηση των μυών στα πέλματα, στα γόνατα, στην σπονδυλική στήλη και στον αυχένα. Όλα τα παπούτσια ασφαλείας βρίσκονται εύκολα στα εξειδικευμένα καταστήματα επαγγελματικής υπόδησης και ένδυσης κατηγοριοποιημένα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους και το φύλο σε ανδρικά και γυναικεία.

Πώς κατηγοριοποιούνται τα παπούτσια εργασίας: Τα ‘steel-toe” υποδήματα

Ανάλογα με το επάγγελμα που κάνει ο κάθε άνθρωπος και το περιβάλλον όπου εργάζεται πρέπει να επιλέξει και τα σωστά υποδήματα. Αυτά κατηγοριοποιούνται με βάση τα υλικά που έχουν κατασκευαστεί και τον σκοπό που εξυπηρετούν. Γι’ αυτό υπάρχουν αρκετά είδη που θα δούμε πιο αναλυτικά στις επόμενες γραμμές.

Τα “steel-toe” επαγγελματικά παπούτσια είναι αυτά που έχουν στο μπροστινό μέρος τους ένα μεταλλικό κομμάτι για να παρέχουν μία πιο ενισχυμένη προστασία στα δάχτυλα των εργαζομένων. Συνήθως το υπόλοιπο μέρος του παπουτσιού είναι φτιαγμένο από δέρμα και το φορούν όσοι εργάτες κινδυνεύουν από αιχμηρά ή βαριά αντικείμενα. Επίσης, εξαιτίας των ειδικών υλικών που διαθέτουν, προστατεύουν τους εργαζόμενους από κινδύνους του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και από τις ολισθήσεις και τις πτώσεις.

Το μειονέκτημα των steel toe υποδημάτων είναι το υπερβολικό βάρος που έχουν, λόγω του ατσάλινου τμήματος. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί παπούτσια δίχως μεταλλικά σημεία που δεν κουράζουν τον εργαζόμενο και ταιριάζουν καλύτερα σε μέρη υψηλής ασφαλείας όπως στα αεροδρόμια καθώς δεν εμποδίζουν τους ανιχνευτές μετάλλου που χρησιμοποιούνται.

Τα αδιάβροχα, τα ανατομικά και άλλα υποδήματα για εργασία

Τα ανατομικά παπούτσια έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέπουν τους πόνους των ποδιών, να στηρίζουν τις καμάρες και τους αστραγάλους και να παρέχουν ισορροπία και σταθερότητα σε όποιον τα φοράει. Έτσι, ο πάτος των συγκεκριμένων υποδημάτων εφάπτεται σε όλο το πόδι και είναι ελαστικά ώστε να προσαρμόζονται αναλόγως με την κίνηση του ποδιού και με το έδαφος. Χρησιμοποιούνται περισσότερο για την πολύωρη ορθοστασία των εργαζομένων.

Τα αδιάβροχα παπούτσια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτά που είναι απροσπέλαστη η διείσδυση του νερού και σε αυτά που έχουν μεγάλη αντοχή στο νερό. Κατασκευάζονται από αδιαβροχοποιημένα υλικά και είναι απαραίτητα για τους εργαζόμενους που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους ή σε εσωτερικούς που έχουν υγρά στοιχεία.

Τα παπούτσια εργασίας που έχουν αντιολισθητικές ιδιότητες έχουν σχεδιαστεί από ειδικά, ανθεκτικά υλικά και διαθέτουν ένα ειδικό μοτίβο πέλματος για να ενισχύεται η προστασία των εργαζομένων. Τα «ελαφρά» υποδήματα κατασκευάζονται από διαπνέοντα υλικά για να εισέρχεται και να κυκλοφορεί ο αέρας μέσα σε αυτά.

Τα παπούτσια εργασίας για ηλεκτρολογικούς κινδύνους

Επιπλέον, υπάρχουν και τα υποδήματα που εξασφαλίζουν προστασία από κινδύνους του ηλεκτρισμού. Αυτά χωρίζονται σε: αντιστατικά και ηλεκτροστατικά μονωμένα. Τα αντιστατικά παπούτσια κατασκευάζονται με υλικά που βοηθούν στο να διασκορπίζεται η συσσώρευση του στατικού ηλεκτρισμού από το σώμα. Όμως, δεν παρέχουν επαρκή προστασία σε περιπτώσεις ηλεκτροπληξίας. Με τα ηλεκτροστατικά μονωμένα παπούτσια αποτρέπονται οι ανεξέλεγκτες ηλεκτροστατικές εκκενώσεις.

Ποιες είναι οι σημάνσεις των παπουτσιών εργασίας

Για να ξεχωρίζουν τα παπούτσια που είναι για την εργασία από τα συμβατά, οι κατασκευαστές τους προσθέτουν στην ετικέτα κάθε ζευγαριού σημάνσεις. Έτσι:

  • Η σήμανση SB υποδηλώνει παπούτσια εργασίας με μεταλλικό προστατευτικό δαχτύλων,
  • Η S1 σήμανση δείχνει πως το συγκεκριμένο ζευγάρι υποδημάτων εκτός από το μεταλλικό προστατευτικό στα δάχτυλα έχει ενισχυμένη φτέρνα για την απορρόφηση της ενέργειας καθώς και αντιστατικές ιδιότητες,
  • Η S1P δείχνει πως το παπούτσι διαθέτει μία ενδιάμεση σόλα για να προστατεύει το πόδι από αιχμηρά αντικείμενα,
  • Η S1P ένδειξη υποδηλώνει πως τα υποδήματα είναι αδιάβροχα,
  • Με την S3 ένδειξη, ο αγοραστής ξέρει πως τα παπούτσια έχουν τρακτερωτή αντιολισθητική σόλα ενώ
  • με την S4 ένδειξη γνωρίζει πως στο συγκεκριμένο ζευγάρι έχει προστεθεί και το χαρακτηριστικό της απορρόφησης μηχανικής ενέργειας.

Ανακεφαλαιώνοντας, αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι όλα τα είδη των παπουτσιών εργασίας με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν. Γνωρίζοντας τα, δεν θα δυσκολευτείς να βρεις το ζευγάρι υποδημάτων που ταιριάζει καλύτερα στο δικό σου εργασιακό χώρο.