Πως επιλέγω παπούτσια για δουλειά με πολλές ώρες ορθοστασία

Παπούτσια εργασίας για ορθοστασία: Πώς να επιλέξεις σωστά

Για πολλά άτομα η ορθοστασία κατά την διάρκεια των εργασιακών τους καθηκόντων είναι ένα συχνό φαινόμενο. Όταν είναι πολύωρη, καταπονεί τον οργανισμό γιατί προκαλεί μυϊκή κόπωση και επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη και τα πέλματα. Για να αποτραπούν αυτά τα προβλήματα υγείας οι εργαζόμενοι φορούν τα κατάλληλα παπούτσια εργασίας για ορθοστασία. Η επιλογή και η αγορά των συγκεκριμένων υποδημάτων δεν είναι μία εύκολη διαδικασία ειδικά για κάποιον που δεν έχει χρησιμοποιήσει κάποιο παρόμοιο ζευγάρι παπουτσιών. Εάν ψάχνεις να βρεις τα ιδανικά υποδήματα για την εργασία σου ή για το περπάτημα, βρίσκεσαι στο σωστό μέρος. Ο οδηγός που ακολουθεί θα σου δώσει όλα τα απαραίτητα tips για να διαλέξεις σωστά.

Γιατί είναι απαραίτητα τα παπούτσια για ορθοστασία

Πριν επιλέξεις τα παπούτσια εργασίας που θα σε διευκολύνουν στη δουλειά, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τον λόγο που τα καθιστά απαραίτητα. Το πέλμα έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να μας βοηθά να κινούμαστε αλλά και να απορροφά τους κραδασμούς προκειμένου η κίνηση να γίνεται με άνεση χωρίς να καταπονείται το υπόλοιπο σώμα μας. Για να ανταποκριθούμε στην ορθοστασία πολλών ωρών εξαιτίας της απαιτητικής εργασίας, είναι αναγκαίο να βοηθηθούν περισσότερο τα κάτω άκρα.

Συνεπώς, τα ειδικά παπούτσια για ορθοστασία σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο που βοηθούν τους εργαζόμενους σε χώρους όπως στα νοσοκομεία, στις κουζίνες των εστιατορίων, στα καταστήματα να δουλεύουν ξεκούραστα. Κατανείμουν ισορροπημένα τις δυνάμεις που ασκούνται στο πέλμα του ατόμου που τα φορά. Οι κραδασμοί του εδάφους, φορώντας τα συγκεκριμένα υποδήματα, μειώνονται σε μεγαλύτερο βαθμό σε αντίθεση με τα συμβατικά. Έτσι, ο εργαζόμενος προστατεύει τις αρθρώσεις των ποδιών του, την μέση και την σπονδυλική του στήλη και παράλληλα έχει πιο σωστή στάση του σώματος.

Η μυϊκή κούραση μειώνεται αισθητά με τα σωστά παπούτσια για ορθοστασία και ταυτόχρονα εμποδίζονται οι φουσκάλες στα πόδια. Επιπλέον, προλαμβάνονται οι μελλοντικές παθήσεις των αρθρώσεων στα κάτω άκρα και μειώνονται οι τραυματισμοί στον αχίλλειο τένοντα των ποδιών. Υπάρχει στο εμπόριο μία μεγάλη ποικιλία από παπούτσια ορθοστασίας, όπως είναι τα ανατομικά, τα ορθοπεδικά, τα αθλητικά. Επίσης, ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να διαλέξει είτε γυναικεία είτε ανδρικά υποδήματα.

Τα χαρακτηριστικά που διαθέτουν τα παπούτσια εργασίας για την ορθοστασία

Για να διαλέξεις τα ιδανικά για το επάγγελμα σου παπούτσια ασφαλείας, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις ιδιότητες τους καθώς και το πώς θα σε ωφελήσουν κατά την διάρκεια της εργασίας. Έτσι, αγοράζοντας ανατομικά υποδήματα θα διαπιστώσεις σύντομα πόσο εύκολα καθαρίζουν. Φτιάχνονται από αδιάβροχο δέρμα και πολυουρεθάνη προκειμένου να μη απορροφούν λεκέδες.

Έπειτα, με τα καινοτόμα υλικά που έχουν κατασκευαστεί, επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει και εξατμίζεται ο ιδρώτας. Όλα τα υποδήματα εργασίας διαθέτουν αντιολισθητική σόλα προκειμένου να προστατεύουν όσους τα φορούν από τις πτώσεις στο εργασιακό χώρο εξαιτίας του ολισθηρού δαπέδου. Επιπλέον, το υλικό των συγκεκριμένων παπουτσιών είναι αντί-αλλεργικό.

Τι να ελέγξεις, προτού αγοράσεις τα παπούτσια εργασίας

Όπως ειπώθηκε νωρίτερα, τα παπούτσια για την ορθοστασία θα πρέπει να κατανέμουν ισόνομα το βάρος του σώματος στο πέλμα και να υποστηρίζεται η φυσική καμπύλη των ποδιών. Έτσι, πριν αγοράσεις το ζευγάρι υποδημάτων που είδες στο κατάστημα, φρόντισε να ελέγξεις αν προσφέρουν την σωστή υποστήριξη. Προσπάθησε να λυγίσεις το παπούτσι στη μέση. Αν αυτό λυγίσει, μη το αγοράσεις.

Για να αποφύγεις το γλίστρημα σε ένα λερωμένο πάτωμα από νερό, φαγητά ή λάδια, είναι αναγκαίο τα παπούτσια που θα προμηθευτείς να έχουν εξωτερικές σόλες από καουτσούκ υψηλής πρόσφυσης. Επίσης, το παπούτσι θα πρέπει να είναι ανθεκτικό στα υγρά καθώς είναι πολύ πιθανόν να χυθεί κάτι πάνω σε αυτά, όταν εργάζεσαι. Για να είσαι βέβαιος για την αδιαβροχοποίηση του υποδήματος που διάλεξες, διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή του.

Κατά την εκτέλεση των εργασιακών σου καθηκόντων σε ένα μεγάλο πολυκατάστημα ή σε ένα εστιατόριο, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να πέσει στα πόδια σου κάποιο αντικείμενο, για παράδειγμα ο δίσκος σερβιρίσματος, ένα εργαλείο μαγειρικής κλπ. Τα υποδήματα εργασίας που θα φοράς, πρέπει να είναι σε θέση να σε προστατέψουν από τον τραυματισμό. Έτσι, φρόντισε αυτά που θα αγοράσεις να έχουν σκληρή επιφάνεια στο πάνω μέρος των δαχτύλων.

Τέλος, επέλεξε υποδήματα που έχουν ελαφριά κατασκευή καθώς αυτά θα σε βοηθήσουν να μετακινείσαι πιο εύκολα ή ακόμη και να τρέχεις πιο γρήγορα σε διαφορετικά σημεία του επαγγελματικού χώρου σου. Αν ακολουθήσεις όλες τις παραπάνω συμβουλές, ευελπιστούμε πως θα καταφέρεις να επιλέξεις τα καλύτερα παπούτσια ορθοστασίας.